Man kan roligt sige, at der er gang i Nibe Boldklub. Klubben blev i efteråret kåret til Årets Klub i region 1 under DBU Jylland, og så har de gang i en masse spændende tiltag, der gør klubben attraktiv.

Formanden i klubben, Knud Tobiasen, ser da også tilbage på et år, hvor de også rundede 100 år, som et rigtigt godt år. Men succesen er de ikke kommet sovende til. Klubben har formået at sætte nye projekter i søen løbende og det bliver de ved med, forklarer formanden. En formand som i øvrigt slet ikke kan lade være med, at tænke i nye baner.

Han er dog samtidig klar over, at klubben bliver nødt til at tænke i nye baner hele tiden for at overleve.

Fodboldstudier.dk fik en snak med formanden for Nibe Boldklub. Her fortæller han om deres succes, indstillingen til Klubprisen 2019, en donation der skal give sund mad i klubben og meget mere.

Først og fremmest tillykke med indstillingen til Klubprisen 2019. Når det er sagt, så er jo vant til at få ros. I har netop fået prisen som årets fodboldklub under DBU Jylland i region 1. Har 2019 været jeres bedste år nogensinde?
– Sportsligt er det vel næppe vores bedste år, selvom vi er tophold i serie 1 herrer, fik en semifinaleplads for drenge i DBUs skolefodboldturnering, en nordjyske finalekamp hos pigerne og vores u14 piger der spiller blandt de allerbedste i Danmark. Selvfølgelig er vi stolte over alle hold, der har gjort det flot i 2019, men mon ikke 1956 med en flot pokalkamp mod Brønshøj med 4600 tilskuere på Nibe Stadion har været det bedste sportslige år i Nibe. Der har været mange andre flotte præstationer igennem klubbens 100 årige historie. Og netop det faktum at vi fyldte 100 år i 2019 med mange flotte arrangementer og aktiviteter med den flotte anerkendelse fra DBU Region 1 vil nok fremstå som det bedste år nogensinde i NB.

I er blevet ros for jeres fokus på klubmiljøet og mangfoldighed. Har det været en bevist strategi at fokuserer på de ting?
– Næ egentlig ikke. Jeg tror bare at det er tilfældigheder af en sammensætning i Bestyrelse og Udvalg, der har gjort, at vi gerne vil meget mere med vores fodboldklub end ”bare” at spille fodbold. I denne tid er der rigtig meget fokus på det enkelte individ og dennes præstation. Fællesskabet og foreningernes DNA bliver udfordret og fodbolden har tilbagegang. Vi i klubberne skal gøre vores ypperste hver dag for at fastholde og udvikle. Vi skal tænke nye muligheder ind hvis vi skal overleve. Hvis vi ikke gør det, er spillernes fodboldhjerte ikke stærkere end det kan springe videre til andre klubber, der tilbyder bedre vilkår. Eller måske droppe helt ud af fodbolden fordi egoet skal plejes andet sted.

I fik en donation fra Toms Guldbarre-pulje, som har givet jer mulighed for at servere sund mad i klubhuset. Hvordan har spillere og forældre taget imod den mulighed?
– Vi fik først tilsagnet så sent på året, at vi ikke har nået at sætte det i værk endnu. Det gør vi så fra sæsonstarten og jeg er sikker på, at alle spillere og forældre vil komme til at synes godt om, hvordan vi med pengene igennem sund mad, kan styrke fællesskabet og sammenholdet i klubben på tværs af alle hold.

I 2020 kommer I til at fokusere på at tilbyde fodbold til fysisk eller psykisk syge. Hvilke tanker ligger der bag de nye tiltag?
– For mig, der har tegnet projektet handler det primært om, at jeg synes vi som den største idrætsforening i vestaalborg har et socialt ansvar. Jeg har beskrevet det således:

Et tredje projekt vi har i støbeskeen skal dedikeres de personer, man normalt ikke ser på fodboldbanerne – eller i by-livet for den sags skyld. En særskilt målgruppe, der henvender sig til ”syge”, men det er personer m/k, der fx lider af en sygdom, hjertepatienter, prostatakræft, KOL … eller måske er handicappet eller måske har en diagnose (ADHD …) eller måske har svært ved at gå ud og være sociale eller måske alkoholikere etc. Her er tanken at de i første omgang skal have et socialt sted at være og mødes over en kop kaffe og en ostemad. Der skal tilknyttes en kommunal person, der kan støtte denne målgruppe. De kan måske starte med simple motoriske øvelser og opgaver i huset, strikke, spille dart/billard. Lidt efter lidt er det håbet at de får større livsglæde. De kommer måske lidt mere ud i vejret. De kan måske blive en del af det praktiske hold. Det projekt igangsættes forhåbentlig senere på året i samarbejde med Aalborg Kommune, DGI, DBU, jobcentre, patientforeningen m.fl. Der bliver tilknyttet læger, fysioterapeuter, coaches og andre behandlere. Det bliver et stort projekt, der vil give genlyd i hele landet. Det projekt kræver stort engagement af klubben og vil kræve økonomiske ressourcer.

Det praktiske hold kan være kombinationen eller synkroniseringen mellem projekt 1 og 2. Men det kunne være en idé at få givet arbejdsløse, handicappede en form for et flexjob/skånejob, jobprøvning. Et samarbejde med patientforeningen, kommunen, DGI, DBU. Disse personer kunne måske gå til hånde i og udenfor klubhuset. Fx som vicevært, pasning af de grønne områder, kunstgræsbanen, men også inde med vask af tøj, madlavning og bagning af brød til børn, der kommer sidst på eftermiddagen for at spille bold eller de kunne hjælpe med computer- og papirarbejde.

Lektiehjælp eller værested for børn, der går fra skolen og skal have et godt trygt sted at være om eftermiddagen inden deres træning begynder. Det må ikke blive en DUS-ordning, hvor vi skal ansætte pædagoger, men et samarbejde med skolen/DUS/kommune skal naturligvis være der. Hvis vi kunne få en ”mad-mor” i køkkenet, kunne vi måske sikre at børnene fik et rigtigt måltid inden træning.

Sammen med to andre fodboldprojekter ”SuccerMums” og ”Motionsfodbold for mænd” kalder vi det under ét  ”Fodbold for alle”.

Som man kan høre, så er Nibe Boldklub en klub i rivende udvikling. Er udviklingen sket lidt af sig selv eller satte I jer ned for nogle år tilbage og lagde en bevist plan om, at dét er og dét ville I?
– Heller ikke en bevidst plan, men ligesom noget der opstår hen ad vejen. Jeg elsker at lave projekter og se om de kan gro ud af de små frø jeg sår. Nogle frø er længe under vejs. De skal vendes og drejes. Heldigvis har jeg haft en meget lyttende og deltagende bestyrelse, der altid er klar på er bakke mig op i mine små og store projekter. Mit projekt ”Mini-Banden” med før-fodbold for de 3-5 årige er vel et meget godt eksempel på dette.