I Skødstrup Fodbold råder de over en kæmpe ildsjæl og frivillig arbejdshest i Nicolai Holm, der både er træner, frivillig, leder, står for hjemmesiden, planlægger træningsture og meget andet.

Der er næsten ikke det, som Nicolai Holm ikke er med i, når det kommer til klubben.

Fodboldstudier.dk tog en snak med hovedpersonen selv omkring hans indstilling til Frivilligprisen 2019, al den tid han bruger i klubben, nye projekter og om han har nye projekter i støbeskeen for indeværende år.

Du er indstillet til Frivilligprisen 2019. Hvordan føles det?
– Det er altid rart at blive anerkendt for sit arbejde, så det bliver man glad for. Det er rart at vide, at det man gør bliver bemærket, og rent faktisk betyder noget for klubbens medlemmer. Det er en meget stor motivation for det fremtidige arbejde i klubben, at man får en anerkendelse af denne her størrelse. Jeg føler mig priviligeret over, at så mange viser mig den meget store tillid, som jeg mærker i det daglige fra klubbens 800 medlemmer.
Jeg kan godt forstå at lyder vildt. Nu nævner du et udpluk af de opgaver jeg udfører – i virkeligheden er jeg bare meget involveret i den daglige drift af en meget stor fodboldklub.
Du er ungdomstræner i Skødstrup, sidder i bestyrelsen, hjemmesideansvarlig, planlægger udlandsture og så står du for klubbens fodboldskole. Har du overhovedet tid til at være andre steder end i fodboldklubben?
– Jeg kan godt forstå at lyder vildt. Nu nævner du et udpluk af de opgaver jeg udfører – i virkeligheden er jeg bare meget involveret i den daglige drift af en meget stor fodboldklub. Jeg elsker min klub ubeskriveligt højt, så det falder mig meget naturligt at sørge for, at den fungerer på højest mulige niveau. Jeg laver ikke opgørelser af den tid jeg bruger på klubben. Jeg forsøger bare at løse de opgaver, som står foran mig (og klubben), efter bedste evne.
– Min største fjende er rastløsheden, som jeg møder på de tidspunkter hvor jeg ikke har noget at arbejde med i klubben. Den er der oftere end man skulle tro, og når den er der, så arbejder jeg på nogen af de ideer, som jeg løbende brygger på. Det er nok i virkeligheden derfor, at listen er så lang som den er. Jeg har svært ved at svare på, om jeg har tid til andet. Det er slet ikke interessant for mig så længe, at jeg føler jeg har noget at tilbyde til den klub og de medlemmer, som jeg elsker – og så i øvrigt også beskæftige mig med den sport som jeg elsker, og som jeg mener har uendeligt meget at tilbyde unge mennesker. Det smukkeste ved fodbolden er nemlig, at man kan spille den uanset hvor god man er. Og jeg synes, at der er noget meget grundlæggende i læringen i, at man kan være med uanset hvor god man er. I fodboldens inkluderede fællesskab skal der være plads til alle, og de er de værdier, som jeg ligger til grund for mit arbejde i klubben.
Min største fjende er rastløsheden, som jeg møder på de tidspunkter hvor jeg ikke har noget at arbejde med i klubben.
 
Som man kan læse, så er du med i rigtigt mange ting i klubben. Er der nogle nye projekter i støbeskeen i 2020?
– Dem som kender mig ved, at jeg altid har en række gode ideer, jeg går og brygger på. Nogen gange er der længere fra tanke til handling end andre, men grundlæggende tror jeg, at det er vigtigt hele tiden at have noget nyt igang. Altså at gøre tilbuddet bedre for medlemmerne, og at udvikle det man har. Pt., arbejder jeg med tanker om et stort sommerstævne, og så brygger jeg pt. på ideer, som skal hjælpe klubben med at knække koden til rekrutteringen af unge trænere, som i fremtiden ville kunne varetage klubbens cheftrænerhverv på de forskellige hold. Det ligger mig meget på sinde i øjeblikket, at vi bliver i stand til at uddanne flere unge trænere, end vi gør pt.
Dem som kender mig ved, at jeg altid har en række gode ideer, jeg går og brygger på. Nogen gange er der længere fra tanke til handling end andre, men grundlæggende tror jeg, at det er vigtigt hele tiden at have noget nyt igang.
Du har været i klubben i mange år. Hvor meget betyder det for dig, at være frivillig?
– Alt. Det betyder alt for mig, at være en del af et meget stort fodboldfællesskab. Det er vigtigt for mig, er være med til at sikre de bedst mulige rammer for klubbens trænere og medlemmer, så alting er så godt som muligt for dem. Det er for deres skyld, at jeg gør det. Jeg går op i at følge med i hvert enkelt af klubbens hold og have dialog med de trænere, som gør en forbilledlig indsats i klubben, og se de kampe som klubbens hold spiller. Når jeg er rundt og se fodbold, så bliver jeg rørt af at se glæden ved spillet lyse ud af vores medlemmer. Jeg bliver rørt fordi jeg ved, at jeg har været med til at skabe rammerne for de oplevelser. Det gør mig glad. For mig er det al arbejdet værd og den primære grund til, at jeg gør alt det jeg gør.
– De seneste år har jeg arbejdet målrettet mod at udvikle en strategi for klubbens herrer seniorhold, så flere af vores mange ungdomsspillere vil fortsætte karrieren på vores seniorhold. I virkeligheden noget, som mangler klubber slås med. Det har resulteret i, at vi er gået fra 2 hold i serie 4 til at etablere os i toppen af serie 2, samtidig med, at vi har et serie 4 og serie 6-hold. Nu kigger vi igen opad og lykkedes det, så vil det være første gang i klubbens historie, at vi begår os i mere end serie 2. Det er noget af det, som jeg er stolt af, og igen så kan jeg mærke, at det også betyder noget for spillerne som udgør holdet. Det er det hele værd.
Jeg synes noget af det vigtigste er, at man følger sin mavefornemmelse. Særligt, når man forsøger at skabe traditioner og nye initiativer, som er noget af det jeg elsker mest.
Du er selv et forbilledligt eksempel på en frivillig. Hvis du skulle give andre frivillige et par råd med på vejen, hvad skulle det så være?
– Jeg synes noget af det vigtigste er, at man følger sin mavefornemmelse. Særligt, når man forsøger at skabe traditioner og nye initiativer, som er noget af det jeg elsker mest. Det kan være svært at vide, hvordan noget bliver inden man har sat det i søen, så det er vigtigt, at man tænker det igennem og har den rigtige mavefornemmelse.
– I det lidt mindre perspektiv er det bedste råd jeg kan give, at det er vigtigt, at man altid er positiv. Selvom det måske lyder åbenlyst. Særligt når man er på træningsbanen har det enorm betydning, at man konsekvent er positiv, åben og konstant kommunikerer i positive vendinger. Jeg tror grundlæggende, at man altid, uanset sportsgren og klubbens størrelse og holdets niveau, skal arbejde ud fra en præmis om, at alle altid gør deres bedste. Der er ingen, som lærer af deres fejl, ved at fejlene bliver kritiseret. Det er langt mere konstruktivt, at man konstant vælger en positiv vinkel, evaluerer og coacher. Der er ingen, som begår fejl med vilje – og man undgår ikke at lave fejl igen, ved at blive kritiseret for at lave dem i første omgang. Jeg tror på, at noget af det, som for alvor er med til at skabe gode rammer, og gode fodboldspillere, er, at de tør lave fejl. Det gør man ikke, hvis man konsekvent bliver kritiseret for at begå dem.
Du kan stemme på Nicolai Holm til Frivilligprisen 2019 HER.