Fynske Højby S&G kan se tilbage på et rigtigt godt 2019, hvor klubben havde succes med mange ting. Deres succes og mange gode tiltag blev også anerkendt af DBU Fyn, hvor klubben var nomineret til Årets Klub.

Højby-formand, Kasper Stougaard, fik en snak med Fodboldstudier.dk om blandt andet deres succes som klub og deres evner til at rekruttere frivillige, om deres kultur og ledelse og venskabsklubben i Jylland.

Først og fremmest tillykke med indstillingen til Klubprisen 2019. Når det er sagt, så er jo vant til at få ros. I har netop været nomineret til årets fodboldklub under DBU Fyn. Hvorfor har 2019 været så godt et år for jer?
– 2019 har været et godt år, men det skyldes udelukker det benhårde arbejde som er lagt de sidse mange år i klubben. Vi er stolte og ydmyg omkring vores nominering og selvom vi ikke vandt, så skulle træner, holdleder mærke de er en kæmpe del at dette. Så derfor blev bestyrelsen inviteret til Award show i slut oktober, som en erkendelse af deres store indsat i og for klubben.

– 2019 er året, hvor vi virkelige bryder igennem med pigefodbold, som vi har arbejdet på i godt 2 år. Vi fortsætter et stabilt niveau at medlemmer i ungdom og har fået en stor trup i senior afdelingen, både af lokale drenge og en stærk trænerprofil.

2019 har været et godt år, men det skyldes udelukker det benhårde arbejde som er lagt de sidse mange år i klubben

– Vi har i 2019 også afholde trænerkurser og vores 3.udgave af “fodbold stævne Højby” (se Facebook) som igen i år var en stor succes. Opstart efterår blev vores anden gode tradition også igen taget godt imod, vores klubtur til vores samarbejdsklub i Herning, en weekend hvor alle vores ungdomshold er inviteret på fodboldlejr med kampe fra de lokale midtjyske klubber og hygge på tværes af alle årgange.

– Ellers skal der også nævnes at vi hvert år før sommerferien holder Sommerafslutning for ungdom hvor vi i alt er samlet ca 150 til stjerneløb, både spillere og forældre hvor der også grill pølser og sommerhygge.

– SFO Event ligger også lige før sommerferien for de nye børn som efter sommer skal starte i 0.klasse. En time med forstille bold realiteter leje og afslutning med Diplom og is er altid et hit og med til at få nye spiller til de nye hold.

I indstillingen står der at I har en stærk kultur og ledelsesmæssig vilje til at være nytænkende og have ambitioner for klubben. Hvordan kommer det sig til udtryk i klubben?
– Vi har virkelige i gennem de sidste mange år, også før jeg kom til haft nogen meget stærke passioneret mennesker i klubben, hvilket vi også nyder godt at i dag. Vi er, som alle andre klubber, afhængig af de 5-7 personer som viger deres kostbare tid på at drive klubben. Men det er så vigtigt, at vi også finder den næste række som vil og kan hjælp med at løfte klubben, såsom trænere, holdledere og frivillige. De er lige så vigtige for at vi i bestyrelsen også kan finde tid til at udvikle klubben og arbejde imod endnu bedre ramme for gode fodboldoplevelser i Højby.

I er blevet rost for jeres fokus på pigeafdelingen i klubben, som er vokset markant i det forgangne år. Hvordan er det lykkedes jer at skabe så stor vækst i medlemmer i den afdeling?
– Det er rigtigt. Vi har haft et vanvittigt team omkring holdet. De fleste hold starter med at have 8-12 spillere som gerne vil spille fodbold, men tilbage i november 2017 kom et team til, som gerne ville arbejde hen imod at få mere fokus på pigefodbold og få skabt rammerne til at vi kan tilbyde pigefodbold i Højby. Det må man sige er lykkes.

I har en venskabsklub i Herning, som I hvert år arrangerer ture til for klubbens spillere, trænere og forældre. Hvordan er det kommet i stand, at I har fået en venskabsklub og ikke mindst, hvad betyder det for sammenholdet I klubben, at I hvert år tager på tur sammen?
– Ideen kom ud af “Hvad husker man selv” fra da man var ung spiller. Det var ikke træningerne eller udekampen en torsdag aften i regnvejr, men de ture man var på, såsom landsmesterskaber osv.

– Ideen om at skabe en tur for alle ungdomshold og give en oplevelser for både spillere og forældre for at styrke glæden ved fodbold og det netværk som opstår, hvilket selvfølgelig også betyder en del for driften af klubben, når der skal findes frivillige. Har man først oplevet at være en del af sådan en tur, så er der altså bare lidt nemmere at sige ja, når klubben spørger om deres hjælp.

– Jeg kommer selv fra Herning / Snejbjerg og med et godt kendskab til deres klub og de personer om driver den. Derfor var jeg ikke i tvivl om at det kunne blive godt. Flotte indendøres faciliteter, fine fodboldbaner og et værtspar som varter os op til UG.

Vi ønsker at vise at uanset om man er elektriker, tøj mand, eller revisor, så har klubben brug for dem som frivillige, hvis blot interessen er der for at skabe gode rammer og dermed oplevelser for børn og unge og i dette tilfælde inden for fodbold

Sidst, men ikke mindst, så har I stor fokus på de frivillige i klubben, blandt andet ved at fremhæve månedens profil på jeres Facebook-side. En fantastisk god og simpel idé. Har I andre tiltag på vej, hvor klubbens medlemmer og frivillige er i fokus?
– Vi ønsker at vise at uanset om man er elektriker, tøj mand, eller revisor, så har klubben brug for dem som frivillige, hvis blot interessen er der for at skabe gode rammer og dermed oplevelser for børn og unge og i dette tilfælde inden for fodbold. Ideen er simpel, men igen en tidsrøver, men som vi bliver bestil at sætte tid og resurser af til, da vi hele tiden skal rekrutter frivillige.

– Som en frivillig forening er afhængig af frivillige ellers kan klubben ikke drives eller leve op til de krav som både bestyrelse, træner, holdleder, spiller og forældre forventer.

– Som fodboldklub lykkes det heldigvis at få balloner til at lette og lykkes, men der dumper altid en ballon ned som har mistet “pusten” og som skal have hjælp til at lette igen. Det er den støreste driftsmæssige opgave som klub, at holede alle balloner oppe og få tid til at udvikle klubben.