Er 11 mod 11 i virkeligheden gammeldags og blot fordi “sådan er det bare” – eller skal man istedet nytænke antallet af spillere på hvert hold? Et ømtåleligt emne uden tvivl, men måske alligevel værd en tanke.

11 på hvert hold har eksisteret i over 150 år
11 spillere er et traditionsrigt nummer i fodboldens verden og faktisk har antallet af spillere på hvert fodboldhold været 11 mand i mere end 150 år. Altså siden fodboldspillets indførelse.

Så selvfølgelig er det et ømtåleligt emne. Det giver sig selv, men det skal ikke være en årsag i sig selv.

At det blev 11 spillere på hvert år er valgt ud fra forskellige parametre. Spillet skulle være atletisk udfoldelse for hver enkelt spiller. En udfoldelse der krævede at de kunne løbe rundt på en passende banes længde og bredde.

Ændringen i banens størrelse – eller forøgning eller reducering af antallet af spillere, ville enten crowde banen eller give alt for meget plads til hver enkelt spiller. Hvilket så ville føre til kravene til spillerne og spillets hastighed.

Ergo: Spillet ville blive mindre seværdigt, hvis man ændrede rammerne og antallet af spillere.

Spillet har ændret sig – det samme har spillerne
Men er det stadig sådan? Spillet har udviklet sig meget i de 150 år og gør det fortsat. Hvor ofte har man ikke talt om nogle af de gamle legender og om de kunne være med i dag, hvor spillet er blevet meget hurtigere, mere fysisk osv.

Spillerne løber længere i dag i en kamp end de nogensinde har gjort før. De løber også langt flere højintense løb. I det hele taget er fysikken markant anderledes end for bare 20-30 år siden.

Kunne 9 mod 9 være måden som fremtidens fodboldhold ville se ud?

En reducering af spillere på hvert hold kunne helt sikkert give flere mål, idet pladsen ville være bedre, og dermed mere attraktivt at se på for tilskuerne. Altså et godt argument for at teste ideen af.

Historien vejer tungt
Men selvom en reducering af spillere på hvert hold kunne give flere mål og måske gøre det mere attraktivt at se på, så vejer det historiske i de 11 mand på hvert hold tungt – og spillet er jo stadig enormt attraktivt at se på, hvilket fyldte stadions i det meste af Europa, enorme tv-aftaler, gigantiske lønninger og et fokus på kampene som aldrig før jo vidner godt om.

Selvom fodboldspillet har gennemgået mange forandringer siden den spæde start for 150 år siden, så er der bare nogle ting, som man ikke ændrer på – eller gør man?