Er der ofte brug for en pause og mangler udholdenheden, så kan intervaltræning være en effektiv og hurtig metode til at få mere “luft i lungerne”.

Løbeekspert Max Boderskov fortæller til dgi-magasinget, Udspil, at intervaltræning kan rykke et hold ganske markant uden at det kræver det store.

Hvis bare 10-20 procent af den samlede træningsmængde består af intervaltræning, så får man mere ud af anstrengelserne, slår eksperten fast.

Problemet med den almindelige træning er ifølge max Boderskov, at kroppens energisystemer vænner sig til at blive brugt på samme måde igen og igen. Derfor er en god idé, hvis man vil have ekstra energi til kampene og træningerne, at få trænet alle systemerne.

På den måde er der mindre risiko for, at et af systemterne – f.eks. udholdenheden – bliver en flaskehals for ydeevnen, forklarer han slutteligt.

Doser rigtigt
At intervaltræning har en høj intensitet, ved de fleste, der har prøvet det. Det betyder samtidig at kroppen bliver presset, og det er en god ting, så længe at det ikke bliver overgjort. Derfor er det vigtigt at dosere træningen rigtigt.

Flere studier peger på, at en fordeling med omkring 20% af træningen ved høj intensitet er et rigtig godt pejlemærke – og at det er bedst at starte med 10%, hvis kroppen ikke er vant til det.

Derfor kan det være en god idé, at prøve at sætte den ugentlige træningsmængde op i minutter, og prøv da i næste uge at have 10-20% af træningen ved høj intensitet. Dette betyder naturligvis, at de resterende 80-90% af træningen ikke skal være høj intensitet.