Lasse Vinning, der dagligt er træner for U13-holdet i FC Midtjylland og indehaver af FootballFUNdamentals, har specialiseret sig indenfor børne- og ungdomstræning. Fodboldstudier har talt med ham.

Her kommer han med seks anbefalinger til trænere, der står med mange spillere, men er alene om trænergerningen.

Anbefaling 1: Spil!
– Spil, spil, spil. Det holder alle i gang samtidig og sørger for at ingen mister fokus.

Anbefaling 2: Max. to øvelser
– Hvis man vil lave flere øvelser, så skal det maksimalt være to samtidig. Træneren er ved den ene øvelse, der kræver trænerinvolvering, mens den anden er en øvelse som spillerne kender, helst en spillignende øvelse. Dvs. at de selv langt henad vejen kan køre det selv. Det vigtige her er, at træneren hele tiden kan se begge stationer. Overblikket over alle spillere er vigtige samtidig med at man kommer forbi øvelsen og spørger indtil hvordan øvelsen forløber. Det kan f.eks. være under en vandpause eller når den anden station kører.

Anbefaling 3: Fede øvelser
– Alle øvelser skal have fat i spillernes indre motivation. Altså øvelser som spillerne synes er fede! Det er specielt vigtigt, når det er spillerne selv der skal stå for det. Er det en fed øvelse, så kan de langt henad vejen køre øvelsen selv, men hvis øvelsen er for indviklet eller kedelig, så mister de hurtigere fokus.

Anbefaling 4: Alle skal holdes igang
– Lige så snart at spillerne står stille, så forsvinder fokus, hvilket kan ødelægge træningen. Derfor skal øvelser med mange spillere og kun én træner være nogle der holder alle i gang hele tiden.

Anbefaling 5: Kendte øvelser
– Hold træningen til kendte øvelser, så spillerne ved hvad de skal og der ikke behøves hjælp hele tiden.

Anbefaling 6: Overblik
– Sørg for at have overblikket over alle spillerne hele tiden. Dvs. hvis man har to øvelser, så skal man kunne have overblik over begge to samtidig, uden at man skal blande sig konstant. Selvom spillerne måske køre den ene øvelse selv, mens træneren er i gang med den anden halvdel af spillerne, så skal alle hele tiden føle at træneren følger med.

Få mere inspiration og flere øvelser hos FootballFUNdamentals, som er specialister i børnefodbold fra U5 til U9. Klik her.

Er din klub udfordret – Fodboldstudier hjælper jer!
Står I med udfordringer på børne- eller ungdomsområdet i jeres klub, så tøv ikke med at kontakte Fodboldstudier. Vi hjælper i samarbejde med vores eksperter til at løse udfordringer i de danske breddeklubber.

Kontakt Fodboldstudier