De fleste forældre kender det. Børnene larmer lidt for meget, og man trænger til lidt ro. Hvad gør man så? Man giver dem iPad´en og får ro. Men er det i virkeligheden en kæmpestor bjørnetjeneste til børnene. Deres motorik bliver simpelthen dårlig og mangelfuld.

Børn af ’skærmgenerationen’ har nemlig ofte meget ringe motorik og må starte helt fra bunden, når børnene begynder at gå til sport, lyder det fra flere foreningsledere. Idrætsforeninger tvinges til at gentænke nybegyndertræningen. Det skriver Idrætsliv i deres seneste udgave.

– Vi oplevede, at det var et fåtal af børnene, der lærte de helt grundlæggende ting hurtigt på trods af, at nogen af dem havde gået i månedsvis, fortæller Dennis Friis Skaarup, der er sportschef i ungdomsafdelingerne i Brønshøj og Københavns Bordtennisklubber, til magasinet. Dennis Friis Skaarup har noget at have hans udtalelse i. Han har nemlig haft at gøre med unge mennesker og idræt i de seneste 30 år, og han er rystet over den udvikling i børns grundmotorik, som han har været vidne til.

Om 6-årige i foreningen: Har de nogensinde gået på deres ben?
Den større og større brug af iPads fra børn er 1-2 år gamle skræmmer, og den manglende leg og udvikling af motorikken ses tydeligt forklarer han videre til magasinet.

– Vi får 6-årige ind, hvor forældrene har haft tid til at hygge og lege. Og så får vi børn ind, der bare har fået en iPad. Her tænker vi: Har de nogensinde gået på deres ben?

Problemet er i alle idrætsgrene – også fodbold!
Er problemet kun i bordtennis-sporten? Nej, sket ikke. Alle idrætsgrene døjer med problemet og i en basketballklub syd for København genkender de udfordringerne med manglende motorik.

– Det at gribe og kaste en bold, skal vi lære børnene i dag, og det skulle vi ikke på samme måde tidligere,” siger Solrød Comets formand Henrik Sandberg til Idrætsliv. Sandberg ved også hvad han snakker om, han kan trække på 20 års erfaring som leder i basketklubben. Han fortsætter.

– Det med at lege med bolde, det er ikke naturligt i samme form, som det var for 10-20 år siden. Det er vores opgave at lære børnene at blive gode boldspillere, men nu er vi også kommet længere ned, så den basale motorik også er vores opgave,” siger han videre.

Også i fodboldklubberne er der udfordringer med manglende motorik hos de yngste. I en rundringning til flere forskellige børnetrænere er svaret det samme. Problemet findes også hos dem.

Motorikproblemet findes alle steder
Hvis man tror at problemet med manglende motorik kun findes i idrætsforeningerne, så kan man godt tro om. Problemet er alle steder, siger bevægelseskonsulent Anne Brodersen, der arbejder hos Vends Motorik og Naturskole.

– Grundmotorikken, som er fundamentet for al udvikling, den er understimuleret hos børn i dag,” siger hun til Idrætsliv og fortæller videre: – For 50 år siden lavede man ikke undersøgelser af børns motorik. ‘De leger jo hele dagen’, sagde man. Men det gør børn ikke mere: De sidder på deres rumpe hele dagen og leger kropsligt for lidt og forkert, siger hun.

Udover skærmens indtog på børneværelset peger Anne Brodersen også på forældrenes rolle som en stor faktor.

– Vi hindrer vores børn i at lege grundlege i vores kultur. Vi burer dem inde og styrer dem, siger hun og konstaterer, at hun ikke er spor overrasket over, at idrætsforeningerne bliver slået tilbage til start med træningen, når der kommer nye børn inden for døren.

Få inspiration i et univers af bevægelser
Rendoghop.dk kan du få masser af inspiration til, hvordan børn og unge i din forening kan få beægelseslege ind i træningen. Det er et univers af sjove aktiviteter, som støtter børns bevægelsesglæde og motoriske udvikling, både når de er 1, 4 og 10 år.