Vi kender det allesammen, det er bare sjovere at lave noget, hvis man har succes med det man gør. Det samme er tilfældet med fodbold. Følelsen af at lave et lækkert mål, en god dribling, en kanal eller den præcise diagonale aflevering. Det kan noget helt specielt.

For piger i aldersgruppen fra 13-14 år og frem er det dog ekstra vigtigt. Hvis ikke de føler at de er en succes til det de gør, uanset om det er i skolen, til idræt eller noget helt tredje, så forsvinder lysten lynhurtigt for de fleste.

Derfor skal klubberne netop være stedet, hvor de trygt kan fejle igen og igen uden at blive set ned på som menneske eller udøver.

Det skal være okay og trygt at fejle for pigerne i klubberne
Vi måles alle hver eneste dag i de ting som vi foretager os, og ingen ønsker at blive set på som en fiasko. Netop det faktum afholder flere piger fra at springe ud i at dyrke holdsport.

– Vi skal italesætte alt det, som vi lærer, mens vi ikke spiller for at finde. Såsom at blive god til at øve sig, at kunne fejle og komme videre igen, udholdenhed, relationer, at være uperfekt og lugte af sved nogle gange. Idrætsforeninger kan skabe en arena, hvor okay og ligefrem trygt at fejle, fordi man lærer af at lave fejl, forklarer Thomas Willer, sociolog og forsker ved CUR forskningscenter, der forsker i ungdomskultur, værdier og foreningsliv, til dgi´s magasin, Udspil, sidste år.

Tidligere var det sådan at præstationerne på banen, og hvordan man var som mennesker var adskilt. Men de to ting er meget tættere forbundet i dag.

– I dag ser vi en tendens til, at pigerne sætter lighedstegn mellem deres evne på banen og deres værd som menneske. Og det er farligt, for så er vi aldrig mere værd som mennesker end vores seneste præstation, forklarede

Den opfattelser presser pigerne, så Willer forklarer slutteligt til magasinet, at idrætsforeningerne skal være et sted, hvor det er okay og trygt at fejle og hvis klubberne kan det, så vil de i højere grad blive succesfulde med at fastholde pigerne.