Fokus har været for elitært. Det var den iskolde konstatering hos flere danske håndboldklubber, hvor mange klubber satsede på at give teenagerne halv-elitære tilbud istedet for at satse på bredden. Det fortæller Claus Hansen, som tidligere har været talentchef og ungdomslandstræner til dgi.

Det elitære fokus har gjort at håndbolden har mistet mange breddemedlemmer i de seneste årtier, og derfor bør man være meget opmærksom på ikke at blive for elitær, mener han.

– Hvis du ikke var klar til at spille semi-elitært, kunne du stoppe med at spille. Fra det allerøverste lag er det sjældent at de går kolde, men blandt dem der ligger under det lag, har vi mistet rigtigt mange medlemmer, forklarer Claus Hansen.

“Vild med fodbold”
For at komme den dårlige udvikling til livs, så indførte Claus Hansen i hans lokale håndboldklub et koncept, der blev kaldt “Vild med håndbold.

Et træningstilbud for teenagere, hvor man træner én gang om ugen og hvor fokus er på socialt samvær. Ikke noget med at skulle på lange køreture til stævner eller bruge hver eneste dag på at træne. Men simpelthen bare holde dem i klubben og spille håndbold en lille smule fremfor slet ikke.

Tilbuddet kan med andre ord sagtens kopieres til fodboldklubberne, hvor udfordringerne er de samme som i håndbold. “Vild med fodbold” kan altså måske få flere teenagere til at spille fodbold i din klub.

Konceptet har indtil videre fastholdt små 15 teenagedrenge i Claus Hansens lokale klub.