Pigerne falder fra i teenageårene i idrætsforeningerne. Det sker i alle sportsgrene, også i basketball. Det kan den københavnske basketballklub, Falcon, skrive under på.

Klubben måtte således se en hel afdeling stoppe i klubben, da pigerne kun kunne fortsætte i klubben i seriøse tilbud, hvor de istedet hellere ville hygge sig med sporten og ikke være så ambitiøse.

Den kolossale afgang af spillere fik klubben til at tænke på løsninger, således at det ikke skulle ske fremadrettet.

Tre forskellige hold
For at imødekomme spillere, der ikke ønsker at spille seriøst, så oprettede klubben istedet tre forskellige hold. Ét for de seriøse, ét for dem der gerne ville have det sjovt og ét for nybegyndere, fortæller klubbens til dgi omkring den løsning, som de fandt frem til.

Pigerne kunne nu selv vælge, hvilket hold de ville spille med på.

– At de selv har fået lov at vælge, holder dem i sporten. Havde vi tvunget de gode spillere på hyggeholdet til at spille på det bedste hold, var de nok stoppet, for der er rigtigt meget, de piger skal se til. De skal præstere så meget, at det skal være et frirum for dem at komme til basket, fortæller Sona Camara fra Falcon videre til dgi.

Træner samtidig
Selvom der nu er tre hold, så træner alle holdene samtidig, hvilket gør at de fortsat beholder deres sociale relationer, som betyder så meget for dem, forklarer Camara videre.

Domino-effekten ved at én veninde stopper, og så tager en eller flere med sig, er udeblevet, så modellen har været en succes indtil videre.

Sona Camara slår slutteligt fast overfor dgi.

– Det er superfedt, at vi kan fastholde vores piger, når de i mange andre klubber forsvinder. For at fastholde piger, er det vigtigt, at vi lytter til deres behov. I teenagereårene vælger rigtigt mange sportens fra, fordi de ikke kan få det til at gå op, men vi oplever, at de faktisk rigtigt gerne vil fortsætte.

Overfør modellen til fodbold
Selvom Falcon spiller basketball, så kan modellen overføres til fodboldklubberne med et snuptag. Sørg for at involver pigerne, give dem valgmuligheder og beholde de sociale relationer. Lykkes det at opholde alle tre krav, så er succesraten stor – nøjagtigt som i Falcon.