Anføreren! En titel som mange blive stolte af at få på deres fodboldhold uanset niveau og alder.

På banen er der altid to, en på hvert hold, og det er næsten mere reglen end undtagelsen at anføreren dirigerer og råber en anelse mere end de andre. Uanset om holdet taber eller vinder, så har anføreren altid kæmpet til sidste blodsdråbe.

Anførerens rolle er nemlig at gå forrest inde på banen og hive resten af holdet med op, hvis der er behov for det, og samtidig være en som de andre ser op til på den ene eller anden måde udenfor banen.

Anføreren har altid været der. Spilleren med bind om armen. Kaptajnen. Men hvor vigtig en rolle har anførerbindet i moderne breddeklubber?

Vi har stillet Mads Hadberg, træner for Skjolds 1.hold i Københavnsserien, og Kasper Stiller, træner for Gug B. i Jyllandsserien, følgende fire spørgsmål:

1. Hvordan vil du beskrive en god anfører?
2. Hvordan bruger du din egen anfører?
3. Hvordan skal en anfører opføre sig?
4. Hvilken type ville du aldrig vælge som anfører?

Hvordan vil du beskrive en god anfører?
Mads Hadberg:
En anfører skal have en række vigtige egenskaber. Først og fremmest skal han være afklaret med sit eget spil, ikke nødvendigvis være den allerbedste, omend niveauet skal være relativt højt. Derudover skal han være et omdrejningspunkt for holdet på en eller anden måde. Gerne i form af autoritet i omklædningsrummet eller på banen – gerne begge. Han skal værne om dyderne i klubben og på holdet. Sidst men ikke mindst skal han have en tæt kontakt og dialog til trænerne, så trænerens ideer kommer klart ud, og anføreren skal bringe input fra spillertruppen taktisk og personligt.

Kasper Stiller: I min optik er det vigtigt at anføreren er en spiller der vil klubben og tager ansvaret som bindeledet mellem trup og træner, men også mellem trup og klub. Så at han er dygtig til at kommunikere og tager ansvar er det jeg lægger mest vægt på. Han behøves nødvendigvis ikke at være lederen på banen, men han skal gøre det udenfor banen.

Hvordan bruger du som træner selv din anfører?
Mads Hadberg: Jeg sørger altid for at have en tæt dialog med vedkommende, om hvordan der skal spilles, hvad udtryk vi vil have, og så lægger jeg vægt på at input fra anføreren og hvordan han ser spillet, træninger, personer eller kampe.

Kasper Stiller: Jeg benytter ham til de praktiske opgaver som truppen skal deltage i for klubben. Han giver mig også en finger på pulsen om humøret i truppen, generelt er han talerøret for truppen til hvordan vi kan optimere set fra deres vinkel.

Hvordan skal en anfører føre an og opføre sig?
Mads Hadberg: Der kan være forskellige måder at opføre sig som anfører. Det afhænger meget af personen. Men overordnet set skal personen ikke være bange for at træde frem og tage ansvar på banen og uden for banen.

Kasper Stiller: Det er klart anføreren kan ikke slå op i banen i modgang, men det behøves ikke at være ham der går forrest. Mange gange har bindet nu den effekt alligevel, men det kan også være andre spillere på holdet der tager ansvaret for den del. Han skal fungere godt i det sociale og være højt i hierakiet, for der skal være respekt omkring ham.

Er der nogle typer som du aldrig ville vælge som anfører?
Mads Hadberg: Ja, selvfølgelig. Hvis personen ikke lever op til ens ideer.

Kasper Stiller: Jeg vil ikke sige der er en type, men rettere dem der ikke er motiveret for at tage ansvaret. Motivation er nu engang den vigtigste faktor for sat lykkes, så det er det afgørende for mig.

Er du enig med de to trænere? Ellers så kom med dit syn på hvad en anfører skal kunne i Facebook-gruppen for breddefodbold, “Fodboldfællesskabet”. Du kan finde gruppen HER.